Väggmålningarna visar trädgårdar som platser att njuta av färger, dofter och välljud. I ett brev av Plinius d.y. står att läsa om hur mycket eftertanke kan ha ägnats ”trädgårdarkitekturen”:
... medan de inre, cirkelformade gångarna (det finns flera av dem), som är öppna för solen, är fyllda med mängder av rosor och balanserar genom en behaglig konstrast skuggans svalka med solens värme.
Emellertid odlades rosor främst i närmast industriell omfattning. En mängd tillfällen krävde rosor: gudaprocessioner, bröllop, begravningar – för att inte tala om den mängd rosor diverse vällustiga typer som Verres och Heliogabalus krävde. Det finns många hänvisningar till rosenodlingar i romersk texter; här kommer ett exempel hämtat ur De re rustica, ett verk i tolv böcker, där den tionde handlar om trädgårdsskötsel. Verket är skrivet av L. Junius Moderatus Columella (första decennierna e.Kr.) och är på prosa, förutom just den tionde boken (jag har här gjort en prosaöversättning från engelskan). Det finns för övrigt en svensk översättning Tolv böcker om lantbruk (2009).
Här beskriver Columella vårens ankomst:
Den förlägna rosen lyfter slöjan från sina jungfruliga kinder
med en klädsam rodnad och ger åt gudarna
sin hyllning, och med sin vällukt,
som är Sabas dofter lik, sprider sin parfym.
– – –
Och nu kröner Diones dotter [Afrodite] med ljuva blommor
trädgården; och nu börjar rosen blomma
mer lysande än tyrisk scharlakan.
Columella har på andra ställen noggranna anvisningar om när och hur man skall plantera rosor.
[Överst på sidan]
Rosen i mytologin
Som framgått förknippades rosen med olika grekiska och romerska gudar. Först och främst förstås Afrodite/Venus. I ett tidigare nämnt fragment vänder sig Sapfo till Kypris (Afrodite):
Kom från Kreta hit till mig i detta heliga tempel,
här är din sköna apellund, och altaren doftande av rökelse;
här sorlar kallt vatten genom äppelträdens grenar,
hela platsen är skuggad av rosor, och från de
skälvande bladen kommer dvalan ned över oss…
I vissa fall kopplas rosen till kända legender som den om Paris’ dom:

Paris dom. Peter Paul Rubens
Det är möjligt att Rubens här anspelar på en alldeles speciell historia om denna episod. I en version tyckte Hera och Athena det var orättvist om Afrodite hade på sig sin slöja, för den var magisk och fick alla män att tycka att Afrodite var oemotståndlig. Afrodite gick med på att ta den av sig om de andra också lade undan sina attribut, diadem och hjälm. Men hon ville också leta reda på något annat att klä sig i. De andra gick med på det och Afrodite gick ned till floden Skamander där hon plockade blommor av olika slag. Men så kände hon en ljuvlig doft och det var av rosor. Hon slängde de andra blommorna och flätade ihop en krans av rosor och satte den på huvudet och återvände till de andra. De inväntade inte Paris dom, utan tog kransen, kysste den, satte tillbaka den på Afrodites huvud och sade att hon gjorde rosorna skönare lika väl som rosorna gjorde henne skönare. Sedan dess var rosen Afrodites favoritblomma.
Hur de tidiga kristna betraktade kopplingen mellan kärleksgudinnan och rosen kan man få en uppfattning om i Fulgentius Mytologier när han skriver om Venus (Fulgentius, som levde i slutet av 400-talet eller början av 500-talet, vet man inte mycket om, men hans Mythologiarum libri, en samling av 75 korta myter, var populär långt in i medeltiden):
De avbildar henne [Venus] också naken, antingen för att hon skickar ut sina trogna nakna eller för att Lustans synd aldrig är skyld eller för att den bara passar den som är naken. De betraktade också rosorna som stående under hennes beskydd, ty rosor är både röda och har törnen, just så som Lustan rodnar vid anständighetens förtrytelse och sårar med syndens stick; och så som rosen ger upphov till välbehag men sveps undan av årstidernas snabba växlingar, så är Lustan angenäm för stunden men försvinner sedan för alltid.
En annan Afrodite-episod rör Eros, som en gång blev stucken av ett bi när han befann sig bland rosor, varpå han sökte tröst hos mamma Afrodite. Så här skriver Pseudo-Anakreon:
En gång råkade Eros dröja bland rosor
i en väldoftande berså
och när han plockade sin favoritblomma
stack ett bi honom i fingret.
Han skrek av smärta och stampade i marken
av vrede, flög snabbt
till Venus och sade: ”Åh, min kära moder,
jag försmäktar, jag dör!”
I en version av denna berättelse blir Eros så arg på den dumma rosen som härbärgerade ett bi, att han avlossade sina pilar mot busken – och från den dagen har rosenbuskar taggar. De är Eros pilar, alltså.

Venus tröstar Cupido. Luca Giordano (1634-1705)
Ett omtyckt motiv var Kärleken som besegrar Kriget. I den vackraste skildringen av detta motiv, Botticellis, finns tyvärr ingen ros med, men i Davids målning finns det desto fler:

Mars avväpnad av Venus och de tre gracerna. Jacques-Louis David (1748-1825)
I Davids målning får Venus hjälp av de tre gracerna, som ofta höll en ros i handen eller var prydda med rosenkransar, ty, säger Pausanias, ”Rosen och myrten är helgade åt Afrodite, och finns i legenden om Adonis, och gracerna är nära förknippade med Afrodite.”

De tre gracerna. Hans von Aachen (1552-1615)
Eros, eller Cupido, avbildas också ofta med rosor. Här är han tillsammans med en menad, en Dionysostillbedjare på en romersk väggmålning.

Cupido fick vid ett tillfälle betala dyrt för sina kärlekspilar och blev ironiskt nog piskad av kärlekens blomma framför andra, rosen. I en dikt av den senantike författaren Ausonius, Cupido cruciatus, ”Cupido korsfäst” målas ett dystert landskap upp där olika ”heroider” vandrar omkring. Dessa heroider är kvinnor vars kärlekshistorior slutat med deras död – många av dem huvudpersoner i Ovidius verk Metamorfoser och Heroides. Cupido har förirrat sig i detta landskap och
Mitt bland dessa skingrade Cupido dumdristigt detta dystra mörker med sina vingar. Alla kände igen pojken och när deras tankar ilade tillbaka i tiden såg de i honom den som förbrutit sig mot dem alla...
De förbittrade kvinnorna kastar sig över Cupido, som förgäves försöker fly. De släpar iväg med honom och binder honom vid ett myrtenträd trots hans gråt och böner. Men förgäves. De finner honom skyldig till att ha förstört deras liv och tänker straffa honom med det som en gång tagit deras liv (Thisbe ett svärd, etc.). Då kommer hans mamma, Venus, men hon är lika förbittrad som de andra på grund av sonens olika hyss där hon blivit inblandad.
Med sin krans av rosor piskade gyllene Venus pojken som grät och fruktade än värre straff. De flätade rosorna fick genom många slag en röd dagg att bryta ut på hans sargade kropp ...

En variant av myten om den straffade Cupido.
Emblem av Alciato i Les emblemes (1539)
Dionysos, eller Bacchus, associeras inte bara med vinklasar och murgröna utan också med rosor. Här på en väggmålning från Herculaneum.

I sitt epos om Dionysos äventyr (mest erotiska sådana) skriver Nonnos, när han berättar om den kanske mest kända händelsen i Dionysosmyten – en aningslös skeppsbesättning kidnappar Dionysos och får en obehaglig överraskning:
Växter sköt upp ur vattnet, i de rullande vågorna växte blommor ; rosor växte där och gjorde skummet rött som om det vore en trädgård...
En central episod i Dionysosmyten är hans giftermål med Ariadne (hon med tråden). Nonnos igen:
Sedan gjorde Eros i ordning en brudkammare för Dionysos ... Den eldiga Eros gjorde en krans av rosor och flätade en krans i stjärnornas färger ...
Och Philostratos d.ä. (fl. 200-talet e.Kr.) skriver i Imagines att Dionysos klädde sig i purpur och satte en rosenkrans på huvudet när han kom till Ariadne.

Ariadne. John William Waterhouse (1849-1917). Leoparder var Dionysos "symboldjur" och avbildades ofta tillsammans med honom.
Som vinets gud står naturligtvis Dionysos också för njutning, vällust. Och vilken blomma associerar man med dessa tillstånd? Rosen naturligtvis. På denna tavla av van Everdingen, ca 1650, finns alla ingredienser till en stund av njutning: vin, en nymf och rosor.

Eos, eller Aurora, morgonrodnadens gudinna försågs ju redan av Homeros med rosenfingrar, och med rosor beskrivs och avbildas hon ofta. Ofta ses hon också med maken Tithonous, antingen som ung man eller som gammal. Tithonous var en vanlig dödlig, men Eos bad Zeus att han skulle få bli odödlig, vilket han också blev – men tyvärr hade Eos glömt att be att Tithonous också skulle förbli evigt ung.

Aurora och hennes make Tithonous som ung. Jean-Baptiste-Marie Pierre (1714-1789)

Aurora och hennes make Tithonous som gammal. Louis-Jean-François Lagrenée, också känd som l'Aîné (1724–1805)
Hos Homeros och Hesiodos öppnar Aurora med sina rosenfärgade fingrar morgonens portar. Hos de romerska poeterna finns samma bildspråk. Ovidius talar i Fasti om att när gudarna talar eller ler är deras andedräkt som rosors vällukt. Om de kastar med huvudet faller det rosor ur håret och rosor syns på marken efter deras fotsteg. I Metamorfoser (II:112-114) skriver Ovidius ”…vaknar gudinnan Aurora och slår i den rodnande Östern/purpurdörrarna upp till de rosenfyllda gemaken.” En annan poet säger att ”Aurora med sitt rosenhår har skingrat skuggorna”.
Och som redan nämnts, Stagnelius i Endymion: ”Rosenkransade brud på saffransbädden …”. Något senare än Stagnelius skapade den danske skulptören Bertel Thorvaldsen (1770-1844) två reliefer Natten och Dagen. Dagen är naturligtvis Aurora, och den rosenfingrade låter här rosor falla ur händerna.

Rosen är tidigt en symbol för naturens återuppståndelse på våren, och av Horai, horerna, som symboliserar årstiderna, associeras Våren med rosor, som i Botticellis berömda målning Primavera.

Våren (mellan 1477 och 1482). Sandro Botticelli.
Här är samma motiv bortåt trehundra år senare med tydlig sötaktig rokokoprägel: 
Våren. François Boucher (1703-1770)
I litteraturen är det också Våren som förknippas med rosor. Så här sjunger Pindaros (Dityramber, fragment 75):
Tydligt syns de heliga riternas lysande symboler, när vid öppnandet av de purpurmantlade Horernas kammare den ljuvt doftande våren för fram de nektarandande blommorna. Då, o då, kastas på den odödliga jorden ljuva kransar av violer och rosor flätas in i håret; då hörs sånger till flöjtens ljud; då dansas det till den diademprydda Semeles ära.
Och i Anacreontea (400-talet f.Kr.):
Horai skänker oss de första ljuvliga rosorna.
Även Apuleius nämner Horai i Den gyllene åsnan:
[Vid bröllopet mellan Eros och Psyke] lyste Horerna upp scenen med rosor och andra blommor och Gracerna stänkte balsam.
Rosen finns också gärna med som Venusmarkering, det vill säga, som en symbol för kärleken, i olika myter – i synnerhet i dem där Zeus bär sig illa åt med diverse dödliga kvinnor. Här ett exempel:

Europa och tjuren.
François Boucher
Ett uttryck som man kan stöta på ännu i dag är det latinska sub rosa, ”under rosen”. Att något diskuteras sub rosa betyder ju att det skall hållas hemligt och enligt myten skall Eros ha gett en ros till Harpokrates, guden för tystnad och förtegenhet, för att denne inte skulle skvallra om gudarnas amorösa eskapader uppe i Olympen. Sedan blev det en vanlig sed vid romerska kalas att hänga upp en ros för att påminna om att det som sades under vinets inflytande inte skulle föras vidare. Det pinsamma är att greker och romare helt missuppfattat Harpokrates, som ursprungligen var den egyptiska guden Horus som barn. I den inkarnationen hade han med barnafödande och barn att göra. Offer till Harpokrates gav goda skördar och många barn. Han avbildades ofta med ett finger i munnen – sög på tummen – vilket grekerna tolkade som att han sade Ssssch!

Harpokrates med rosor i håret.
100-talet f.Kr.
[Överst på sidan] |